Dyrk de gamle afgrøder på vikingebondens marker

• Gamle afgrøder.JPG

I vikingetiden var langt størstedelen af befolkningen bønder, som levede af at dyrke jorden og holde husdyr. Vikingebonden dyrkede gamle afgrøder såsom byg, rug havre, dværghvede og hirse på marker som blev afsat i landskabet tæt på gården. Den nyopfundne muldfjælsplov, som kunne vende jorden, var en stor forbedring – den hjalp vikingebonden med at få større udbytte så man kunne brødføde en stor husholdning med trælle til det hårde arbejde. Dyrkning af afgrøderne er tæt knyttet til årstidernes skiften og i vikingetiden har man måske ofret til guderne for at få held med såning og høst.

I dette undervisningsforløb, der foregår over to dage, tager vi eleverne med helt fra dyrkningens start med afsætning af markstykker i landskabet ved vikingevejen ved hjælp af datidens målemetoder og nutidens matematik.

Om foråret rydder vi marken, pløjer jorden og undersøger jordbundsforholdene, så vi kan vælge den rigtige kornsort til marken. Når vi sår afgrøden ud skal frøene fordeles ligeligt og der skal ofres til frugtbarhedsguden Frej, så vi sikrer at kornet kommer godt fra start. Når kornet er kommet godt i jorden, skal der luges for ukrudt. I kommer tilbage først på efteråret, hvor kornet høstes og tærskes i hånden med vikingebondens redskaber. Kornet bliver efterfølgende brugt til at bage fladbrød eller brygge lyst øl.

Således får eleverne en grundig forståelse af de historiske forhold og biologiske processer som satte rammerne for vikingetidens landbrug, og de får en konkret forståelse af gamle målemetoder og anvendeligheden af hovedregning i felten.

Gratis i skoleåret 17/18

Årstid
    • April - juni
    • Juli - september