Amager 2018 – vores lokale identitet
Amager er kendt for sin stærke lokale identitet. Den karakteristiske Amagerdragt og den festlige fastelavnsfejring er stadigvæk synlige beviser herpå. Alligevel er der også forskel på f.eks. Dragør, Store Magleby og Tårnby. For den ældre generation er lokal identitet, tradition og historie centrale begreber i selvforståelsen. Slægten har boet på Amager i generationer, og enkelte familier kan nærmest føre deres rødder tilbage de hollandske indvandrere, der slog sig ned i Store Magleby i 1521.
Tidligere blev denne lokale identitetsfølelse ført fra en generation til den næste: "Livet, som det leves, ikke mindst på de gårde, som er gået i arv inden for samme slægt i flere generationer, er jo en arv, man har modtaget fra generationen før os og som vi bygger vort liv på og gerne vil give videre til generationen efter os".
Men hvordan står det til med lokal identitetens forankring i dag? Er det stadigvæk vigtigt for unge at holde fast i de gamle traditioner, at bo på Amager, kende lokalhistorien og holde det lokale særpræg i live?
Kunstværket "Amager 2018" er et bestillingsværk. Museum Amager har givet Peter Carlsen en bunden opgave, og derfor er samarbejdet med eleverne en vigtig del af projektet. Elevinddragelsen er tænkt som en inspirationskilde til kunstneren, og elevernes arbejde vil derfor komme til at påvirke det færdige maleri.
"Amager 2018" skal være en lokalhistorisk pendent til Peer Carlsens moderne historiemaleri "Danmark 2009", som diskuterer national identitet.
Skoleforløb
Museum Amager ønsker at skabe dialog mellem skoler i Dragør/Tårnby Kommuner og Peter Carlsen. I februar 2016 gennemførtes et pilotprojekt med Store Maglebyskolens 9. klasser, som forløb på følgende måde:
– Oplæg ved museumsleder Søren Mentz om identiteter. Hvad går projekt "Amager 2018" ud på, hvad er lokal identitet, hvad er national identitet og hvordan har man brugt kunst til at fremstille en fælles identitet.
– Oplæg ved Peter Carlsen om processen bag udførelsen af kunstværket "Danmark 2009", hvordan arbejder en kunstner og hvordan kan elevernes projekter inspirere kunstneren
– Lærerne gennemgår opgaven med eleverne og laver grupper.
– Søren Mentz og Peter Carlsen taler med grupperne individuelt i løbet af dagen.
– Eleverne fremlægger deres produkt.
Tidspunkt
Målgruppe
Fag

Hvor?
Museum Amager
På den aktuelle folkeskole
0
Telefonnummer
E-mailadresse
Kontaktperson
Der er intet billede