“Stormy Weather”. Flvvemaskinen der nødlandede på Als i 1944

Kontakt

Forløbet “Stormy Weather”. Flvvemaskinen der nødlandede på Als i 1944 kan kontaktes ved at udfylde nedenstående formular

Husk at udfylde dit navn
Husk at udfylde en korrekt email adresse
Husk at udfylde dit telefonnummer
Husk at skrive din besked
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Vi kan ikke sende din besked. Prøv venligst igen.

Din besked er sendt afsted

Jeg fortæller lejlighedsvis historien om "Stormy Weather". Flvvemaskinen der nødlandede ved Skærtoft på Als, den 24. maj 1944

Fortællingerne foregår for det meste på stedet hvor det skete, men det på jeres skole. Episoden ligner umiddelbart alle andre flystyrt der skete i krigen, men der er forskelle, – og disse forskelle gør at beretningen efter min opfattelse kan gøre den interesant ifbm historieundervisning om anden verdenskrig.

For at få forståelse for hvorfor flystyrtet skete den 24. maj 1944 er det nødvendigt at gå tilbage til 1943, hvor Bomber Command oprettede bomber flåden i England og byggede et stort antal flyvepladser til disse. Her kommer jeg bla. ind på logistikken med at få 1000 flyvemaskiner i luften og få dem samlet inden afgang mod Tyskland Da Stormy Weather nødlandede på marken ved Skærtoft – lige uden for mine stuevinduer, var der kun de to piloter tilbage i flyet. De andre 8 var sprunget ud med faldskærm mellem Nordborg og Fynshav.

Til flere af disse faldskærmslandinger hører beretninger om deres møde med danskere herunder modstandsbevægelsen. Fortællingen kommer derfor ind på Danmark under krigen hvor vi er besatte af tyskerne. Piloten nåede inden afgang ikke at få sin faldskærm med, og havde derfor ikke muligheden for at springe ud med denne.

Piloten Robert Clay og Co-piot Frank Hatten valgte derfor at blive i flyet og prøve at nødlande dette, og det lykkedes heldigvis. Der fortælles om deres møde med bonden der var ved at sprede møg, om Frank der forsøgte at smugle et brev til familien, men bondekonen turde ikke.

Hele besætningen ender i tysk fangenskab, og der fortælles kort om livet i fangelejren Stalag III Luft – en måned efter hvor "The great escape" er foregået. Fangernes vandring væk fra den russiske front hvor mange døde i vinterkulden, bærende på vagternes geværer.

Jeg kommer også ind på deres liv efter krigen og mødet med danskerne igen i 2001. Jeg har selv mødt flere fra besætningen, herunder piloten Capt. Clay der var leder af fly formationen. Clay var anset som en dygtig pilot som man ønskede at flyve med fordi han "kom hjem igen" Clay har flere gange sagt "Det ser ud til at jo mere du øver dig og dygtigør dig, des mere heldig bliver du i livet" Som skrevet tidligere, så koncentrerer beretningen sig ikke kun om selve nødlandingen, men grener ud til mange andre ting fra både før og efter.

Jeg har powerpoints der understøtter beretningen.

 

 Mvh Leo Bram

Tidspunkt
Hele Året
Målgruppe
7. klasse
8. klasse
9. klasse
10. klasse
Fag
Dansk
Elevernes alsidige udvikling
Historie
Max. antal børn
25
Varighed
1 time
Gratis
Hvor?

På jeres skole

Telefonnummer

22584598

Webside

Forløbets hjemmeside

E-mailadresse

leo@myrholm.dk

Kontaktperson

Leo Bram

Rediger forløb

Husk at udfylde en korrekt e-mail adresse
Vi kan ikke behandle din forespørgsel i øjeblikket. Prøv venligst igen.

Såfremt den indtastede e-mail findes i vores system, vil du modtage yderligere information.
Response code:

Thomas Rasmussen
Kontakt Skolen i Virkeligheden
Thomas Rasmussen

Ring på 91 32 58 31 eller skriv til mig på thomas@skolenivirkeligheden.dk, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til Skolenivirkeligheden.dk. Det er også mig du skal kontakte, hvis du har brug for hjælp til at oprette et tilbud, mangler et tilbud, eller hvis du har rettelser til et allerede eksisterende tilbud.

Som ildsjæl hos Skolen i Virkeligheden tilbyder du dit eget forløb til folkeskolebørn, hvor du deler og formidler noget du brænder for. På den måde hjælper du børnene med at få nye oplevelser på skemaet.

Skolenivirkeligheden.dk arbejder på at få et så bredt netværk som muligt, med en masse spændende forløb. Vi er en fælleskommunal portal, der ud over at have egne lokale forløb, deler regionale og landsdækkende forløb. Er I som kommune interesserede i, at få jeres lokale forløb på skolenivirkeligheden.dk, så tag kontakt til os for at høre mere.