Det Kgl. Bibliotek - Skatte og kulturarv

Formidlingsproducent

Kulturafdelingen
    leek@kb.dk

Undervisning i Skatteudstillingen. Vi ser nærmere på Det Kgl. Bibliotekets skatte og oplever dem gennem en sanselige tilgang. Forløbet omhandler historie, store forfatterskaber og kulturarv.

I Den sorte Diamant passer vi på hele Danmarks kulturarv. Vi indsamler, bevarer og formidler kulturarven, og nogle af disse værker, dokumenter, håndskrifter og billeder indgår i bibliotekets skatteudstilling.

Her kan man opleve alt fra Karen Blixens manuskripter med hendes egne håndskrevne rettelser, Tycho Brahes fortegnelser over hans observationer af Stella Nova, H.C. Andersens breve og første udgaven af Den grimme ælling, Saxos egen kladde til hans Danmarks Historie, og meget, meget mere. Genstandene undersøges og sanses på en måde, hvor der er fokus på undersøgelse gennem lytning og fordybelse.

I undervisningsforløbet sætter vi fokus på historie, store forfatterskaber og kulturarv, alt sammen oplevet gennem udstillingens værker. Disse bøger og papirer er unikke og skrøbelige, så de står beskyttet bag glasmontre, og kan derfor ikke læses og bladres igennem som andre bøger. Derfor oplever eleverne værkerne gennem lytning, da værkerne er blevet oplæst og indspillet. Vi lukker omverdenen ude ved at telefoner og ure efterlades uden for udstillingen, så eleverne kan udforske og fordybe sig i værkerne både individuelt og gennem gruppearbejde.

Undervisningsforløbet er opdelt i to dele, hvor første del sætter fokus på elevernes individuelle oplevelse og fordybelse. Anden del af forløbet består af gruppearbejde, hvor eleverne udforsker værker i udstillingen.

Hvad er en skat? Hvad er kulturarv? Og hvad skal vi med kulturarven? Disse spørgsmål arbejder vi med, mens eleverne oplever og guides til at formulere, hvad de forstår ved kulturarv.

Eleverne kommer bl.a. til at arbejde med Saxos Danmarkshistorie, H.C. Andersens forfatterskab, Tycho Brahes observationer og Karen Blixens forfatterskab.

Forløbet skal bidrage til at styrke elevernes forståelse af historiske bevidsthed og kulturarv med henblik på, at eleverne bliver bevidste om, at de selv er historieskabte, samt at de er historieskabende og selv sætter fodspor i historien. Kulturarvsbegrebet konkretiseres gennem Det Kgl. Biblioteks skatteudstilling.

Tidspunkt: Mandag til fredag med start kl. 10.15, 12.25, 14.15 eller 16.05

BETALINGSFORLØB

500 kr. pr. klasse

Årstid

Hele Året

• 7. klasse
    • 8. klasse
    • 9. klasse
    • Samfundsfag
    Varighed

2 timer

Max. antal børn

Kompetencemål:

Forløbet understøtter følgende kompetencemål for efter 9. klassetrin fra Fælles Mål.

Dansk– Fortolkning: Eleven kan forholde sig til almene temaer gennem systematisk undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster.

Historie – Historiebrug: Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.

Læringsmål:
    Eleverne har forståelse for kulturarv og indblik i dele af den litterære, naturvidenskabelige og historiefaglige kulturarv.

thumb_9233_admin.png

Læs mere om Det Kgl. Biblioteks undervisningsforløb