Hvordan gik man i skole i gamle dage?

• Hvor?

Fredensborg Museum

Avderødvej 19

2980 - Kokkedal

museum@fredensborg.dk

tr

Tora Ribers
    Museumsleder

avderod-skole-1920

I Fredensborg Museums skolestue finder I lokale genstande, der er med til at fortælle historien om, hvordan det var at gå i skole i gamle dage.

I møder museets frivillige undervisere, der giver jer oplevelsen af at gå i skole i gamle dage med udgangspunkt i rollespil og dialogbaseret undervisning.

Undervisningen begynder med at eleverne stilles op på rækker og sætter sig på de pladser, læreren i skolestuen anviser. Eleverne får en kort introduktion til Rytterskolen og vi taler om hvad eleverne ved om skolen i gamle dage. Hvordan forestiller de sig, den har været?

Med udgangspunkt i den skoledagligdag, de kender, taler vi om ligheder og forskelle imellem de forskellige måder at gå i skole på.

Sammen laver vi aktiviteter, der er med til at give eleverne mulighed for selv at prøve, hvordan det var at gå i skole i begyndelsen af 1900-tallet. Det kan fx være aktiviteter som navneopråb. Her rejser man sig, når ens navn bliver nævnt.

Vi gennemgår pulten, eleverne sidder ved. Hvordan ser penalhus og skoletaske ud? Hvad er en tavle, en griffel, kugleramme, et blækhus og en  pen? Eleverne prøver at skrive med griffel på tavlen eller med kridt.

Genfortælling er en disciplin, eleverne ikke selv kender. Er det svært at huske en historie, læreren lige har fortalt og skrive den ned?

Vi kigger på de mange genstande. Hvorfor havde man spanskrør og skammekrog? Bliver elever i dag afstraffet?

På væggene hænger anskuelsestavler. Hvad har de været brugt til at fortælle børnene, og hvad bruger man i dag?

De mange skolebilleder fra skoler rundt omkring i Fredensborg Kommune viser, hvordan børn så ud for 100 år siden. Hvem var de og hvordan kom de i skole?

Aktiviteterne tilpasses alt afhængig af gruppens sammensætning, alder og kompetencer.

GRATIS FORLØB

Årstid
    • Marts
    • April
    • Maj
    • Juni
    • August
    • September
    • Oktober
    • 3. klasse
    • 4. klasse
    • 5. klasse
    • Matematik
    Varighed

1 time

Max. antal børn

12 - større klasser deles i to hold.

Forløbets hjemmeside