LEVEBRØD - SKIK OG BRØD

jcla@balk.dk

4240558002-janus-mindre

Janus Clausen
    Historiker og koordinator ved Skoletjenesten Pederstrup.

rorbye-martinus-1848-hostarbejde-paa-en-mark

På gården har kvinderne netop bagt brød. Her i forsommeren bruges noget af det sidste korn fra høsten. Brødet skal holde en måned. Til bagningen hører både ritualer, tro og overtro. At bage er en vigtig sag for både Gud og hvermand.

Tag eleverne med tilbage til 1800-tallets landboliv, kom tæt på ritualerne og tag del i festen, når vi undersøger brødets rolle i landbosamfundet. Undervejs smager vi på datidens brød, finder spor fra romantikken og sammenligner med vor tid.

Forløbet konkret
    Med udgangspunkt i spørgsmålet ”hvordan smagte brød og hvad forbandt mennesker brødet med i landbosamfundet?” vil vi på forskelligvis søge svar i praktiske opgaver og udfordringer. Eleverne oplever med egen krop hvordan ritualer, tro og overtro var tæt knyttet til det daglige liv i 1800-tallets landbosamfund.

Vi sætter fokus på forskellen mellem hverdag og fest gennem brødet: Hvilke forskelle og ligheder er der, hvordan er de blevet til og hvorfor var der så mange fester i landsbyen?

Læringsforløbet er en del af ”Levebrød”, et Åben Skole-samarbejde mellem Skoletjenesten Pederstrup, Folkekirkens Skoletjeneste i Ballerup-Furesø Provsti og venner. Vi sætter fokus på brødet i menneskets liv før og nu. Fra jord til bord, fra gær til gudstjeneste, fra mark til mund. Læs mere på levebrød.com.

GRATIS FORLØB

Årstid