Danmarks Forsorgsmuseum – Fattiggård eller Fjendeland

Kontakt

Forløbet Danmarks Forsorgsmuseum – Fattiggård eller Fjendeland kan kontaktes ved at udfylde nedenstående formular

Husk at udfylde dit navn
Husk at udfylde en korrekt email adresse
Husk at udfylde dit telefonnummer
Husk at skrive din besked
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Dette felt skal udfyldes
Vi kan ikke sende din besked. Prøv venligst igen.

Din besked er sendt afsted

Et levende og medrivende digitalt dilemmaspil. I spillet skal eleverne tage stilling til de samme dilemmaer, som en række fattige og udsatte danskere stod over for under 2. Verdenskrig, og dermed tage del i deres historie.

Ved at spille ”Fattiggård eller fjendeland” oplever eleverne, hvordan livet var for en gruppe socialt udsatte danskere under 2. Verdenskrig. I spillet stilles eleverne over for de samme svære dilemmaer, som adskillige mænd på fattiggårde landet over stod over for. På fattiggårdene var man spærret inde bag høje mure og pigtråd, men fik man arbejde, opnåede man samtidig tilladelse til at forlade anstalterne. Derfor valgte mange mænd at lade sig hverve til tysklandsarbejde i et forsøg på at undslippe anstalterne og klare sig selv. Spillet er forskningsbaseret og bygger på helt ny forskning – alle scenarier er autentiske.

Formålet med dilemmaspillet er at give eleverne et indblik i en mindre kendt del af fortællingen om den tyske besættelse af Danmark 1940-45. “Fattiggård eller fjendeland” er gratis at benytte. Spillet er udviklet af Danmarks Forsorgsmuseum i samarbejde med Horsens Museum og spiludvikleren TripleDesign, 20 svendborgensiske og horsensianske udskolingsklasser og en undervisningskonsulent, som har kvalificeret indholdet didaktisk.

Ud over spillet finder du også en lærervejledning til dilemmaspillet, forslag til et undervisningsforløb til historie med spillet som omdrejningspunkt og et eksempel på inddragelse af dilemmaspillet i historieprøven. Derudover finder du skemaer med bud på, hvilke læringsmål spillet understøtter i fagene historie, samfundsfag, dansk og kristendomskundskab.

En del af det omfattende kildemateriale, som danner grundlaget for spillets historie, finder du på hjemmesiden under fanebladet ”Kildesamling”. Kildematerialet består af reglementer for tre fattiggårde, afhøringsskemaer, politirapporter, artikler, litteratur og historiske fotos fra perioden 1936-1945 samt klip fra tv-serien “Tysklandsarbejderne”. Dele af kildematerialet indgår i undervisningsforløbet, mens dele af materialet ikke gør. Der er således både mulighed for at bruge kildematerialet i det allerede udarbejdede undervisningsforløb eller bruge materialet til at stykke sit eget forløb sammen.

Udviklingen af spillet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. 

Varighed: 2½ time

Yderligere priser: På klassen: Gratis. På Danmarks Forsorgsmuseum inkl. rundvisning: 1.000 kr.

Max deltagere: 30 deltagere

Tidspunkt
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Målgruppe
7. klasse
8. klasse
9. klasse
Fag
Dansk
Samfundsfag
Pris
På klassen: Gratis. På Danmarks Forsorgsmuseum inkl. rundvisning: 1.000 kr.
Max. antal børn
30
Varighed
2½ time
Betaling
Hvor?

Danmarks Forsorgsmuseum

Grubbemøllevej 13
5700 Svendborg

Telefonnummer

62 21 02 61

Webside

Forløbets hjemmeside

E-mailadresse

info@svendborgmuseum.dk

Kontaktperson
Jeppe Wichmann Rasmussen

Historiker & museumsinspektør

Se alle forløb fra

Danmarks Forsorgsmuseum

Thomas Rasmussen
Kontakt Skolen i Virkeligheden
Thomas Rasmussen

Ring på 91 32 58 31 eller skriv til mig på thomas@skolenivirkeligheden.dk, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til Skolenivirkeligheden.dk. Det er også mig du skal kontakte, hvis du har brug for hjælp til at oprette et tilbud, mangler et tilbud, eller hvis du har brug for hjælp til, hvordan du retter i et allerede eksisterende tilbud.

Som ildsjæl hos Skolen i Virkeligheden tilbyder du dit eget forløb til folkeskolebørn, hvor du deler og formidler noget du brænder for. På den måde hjælper du børnene med at få nye oplevelser på skemaet.

Skolenivirkeligheden.dk arbejder på at få et så bredt netværk som muligt, med en masse spændende forløb. Vi er en fælleskommunal portal, der ud over at have egne lokale forløb, deler regionale og landsdækkende forløb. Er I som kommune interesserede i, at få jeres lokale forløb på skolenivirkeligheden.dk, så tag kontakt til os for at høre mere.