Museum Vestsjælland. De underjordiske
Forløbet starter med en velkomst på Sorø Museum. Vi går i samlet flok ned til Sorø Akademi, hvor eleverne deltager i en dialogbaseret indledning til lokale sagn og nøglebegreb, som tro, overtro, sagn, mytologi, varsler m.m. På Sorø Akademi er der to nedslag på Klosterkirkens Kirkegaard. Her sættes der fokus på sagnet om djævlens fodspor samt B.S. Ingemanns overtro og ”øjnevidneberetning” om overnaturlige fænomener på Akademiet. Vi undersøger, hvordan sanserne, tro og overtro har påvirket opfattelsen og forståelsen af den naturlige verden for mennesker for 200 år siden. Disse tanker perspektiveres til elevernes egen samtid.
Tilbage på museet går vi i dybden med de underjordiske. Hvem er de, hvor møder vi dem og, hvorfor er de forskellige fortællinger om dem opstået? Eleverne prøver kræfter med emnet ’sagn og vandrehistorier’ på egen krop og med overvejelser knyttet til deres eget liv.
Vi arbejder med forskellige lydfiler og hvordan, stemning, billeder og forestillinger opstår gennem sanselig indtryk. Eleverne prøver at danne sig et indtryk af, hvordan et menneske for 200 år siden har opfatter verdenen uden de mange videnskabelige forklaringer for naturfænomener, som vi har i dag. Vi hører også sagnet om Kong Volmer. Her sættes fokus på virkelighed og overtro og, hvordan sanselige indtryk skaber billeder i vores hoveder.
I den sidste del af forløbet arbejder eleverne med dramatik og fortællingskunst. I grupper skal eleverne tage fat i en fortælling om de underjordiske eller et eksempel på overtro og lave en kort sketch som vises for resten af holdet.
Til sidst er der en fælles afslutning og eleverne forberedes til at arbejde som etnologer, hvor de aktivt opsøger sagn og myter – de gode historier – som knytter sig til lokale steder f.eks. kirker, gravhøje mv. Vi taler om, hvordan man kan formulere spørgsmål til interviews, som de efterfølgende kan gennemføre med bedsteforældre, kirkegårdspersonale eller andre. De kan arbejde videre med en formulering af spørgsmål tilbage på skolen.
Du kan benytte dig af Kulturbussen til undervisningstilbuddet. Se mere på www.kulturbus.dk
Tidspunkt
Målgruppe
Fag
Pris
Hvor?
Sorø Museum
Storgade 17
4180 Sorø
Telefonnummer
Webside
E-mailadresse
Kontaktperson
Undervisnings- og Udviklingsansvarlig Marlene Kramm