Industrisamarbejdet - AH Metal Solutions A/S

3450 - Allerød

tektanken@nvhus.dk

AH_metal.jpg

I dette forløb vil eleverne opleve, hvordan et stykke metal kan udstanses til den ønskede form: fra ide til 3D-tegning og videre til færdigt produkt.

Hvert år rammes over 55.000 danskere af hjerte- karsygdomme, og det betyder en nedsættelse af mange menneskers livskvalitet. Ofte er det hjerteklappen, der er ramt, og man kan måske ikke passe sit arbejde eller sine fritidsinteresser. For nogle er løsningen, at gennemgå en hjerteoperation, hvor en hjerteklap udskiftes.

Sådan en ny hjerteklap kan fremstilles i metal. Klappen skal kunne holde i mange år samt modstå blodets belastning, og det kræver et stort præcisionsarbejde at lave. Det er blandt andet en værktøjsmager, der laver de specialværktøjer, der skal bruges til at serieproducere en bestemt del i metal.

Program for virksomhedsbesøg
    Printbar version af elevopgaver

OBLIGATORISKE OPGAVER
    Hjemme på skolen skal I arbejde med disse opgaver, før I besøger en virksomhed:

1. Lav en 3D-tegning af en stanseform til produktion af nye hjerteklapper.

2. Undersøg metallers egenskaber.

3. Undersøg virksomheden

I forløbet besøger I en virksomhed, som har værktøjsmagere ansat til at lave værktøjerne til udstansning.

Her møder I værktøjsmagere, som kan vise jer en proces, der starter med en 3D-tegning og ender ved CNC-fræserne, der former værktøjerne.

1. Lav en 3D-tegning til produktion af nye hjerteklapper
    Ved at bruge teknologi i metalindustrien er det blevet muligt at producere produkter med så høj præcision, at de kan bruges til at lave implantater til kroppen. Produkterne sikrer både funktion og lang holdbarhed.

• Undersøg hjerteklappens funktion, evt. med denne video eller ved at dissekere et svinehjerte.

Når I har undersøgt, hvordan hjertet virker, kan I eventuelt arbejde med følgende animation:

• Lav en animation, der viser og forklarer blodets vej rundt i hjertet og i kroppen. Forestil jer, at animationen skal vises og forstås af de yngre klasser, som ikke kender hjertets opbygning. I skal have mindst 3 fagbegreber med.
      Fagbegreber: Hjerte, blod/lungekredsløb, ilt, kuldioxid, arterier, vener, respiration, alveoler, kapillærer og hæmoglobin.

Guideline til animation
    Teknisk guide til animation

Når en virksomhed står over for et nyt produkt, hvor der skal produceres mange af samme enhed, kan det af tidsmæssige og økonomiske årsager betale sig at lave et værktøj til serieproduktion. Se denne video om udstansning af metal.

For at kunne fremstille et udstansningsværktøj med den fornødne præcision, må der udarbejdes en 3D-tegning af hjerteklappen. Med tegningen bliver fejl og behov for justeringer ofte synliggjort, så der kan foretages forbedringer inden produktion:

• Udarbejd idéer til formen på en kunstig hjerteklap

• Udvælg en idé og konstruer en 3D-tegning med målangivelser, evt. med Geogebra eller Tinkercad. Du kan finde videovejledninger HER og HER.

2. Undersøg metallers egenskaber
    Når en virksomhed producerer implantater, er det vigtigt, at de forholder sig til, at de skal indsættes i kroppen, så de kan holde længe og ikke skal udskiftes oftere end højst nødvendigt. Samtidig er det en vigtig faktor, at omkostningerne ved det enkelte implantat holdes nede.

For at kunne vurdere hvilke metaller, der er velegnede til at bruge som hjerteklap, skal I lave en undersøgelse. I fysik/kemilokalet kan I finde metalprøver, som kan undersøges for hårdhed, reaktionsvillighed, nikkelindhold samt deres pris. Undersøg fx disse metaller og diskuter, om det er nogle, I vil anbefale til implantatet:

• Magnesium

• Messing

• Aluminium

• Zink

• Nikkel

• Rustfrit stål

• Bly

• Kobber

3. Undersøg virksomheden
    Som forberedelse til virksomhedsbesøget, skal I sætte Jer ind i virksomhedens opgaver og vurdere, hvilke forhold der er vigtige for Jer i et kommende job.

I skal også forberede spørgsmål til virksomhedsbesøget, som dækker virksomheden samt rollemodellernes job og uddannelse.

VIRKSOMHEDSBESØGET
    Undersøg om I kan præsentere jeres tegninger og diskutere forbedringsforslag med værktøjsmageren og få nye ideer, når I besøger en virksomhed.

Efter besøget
    Når I kommer hjem på skolen efter virksomhedsbesøget, kan I vælge at arbejde videre med jeres tegning, eller I kan lave en prototype til udstansningsformen ved brug af en 3D-printer, eller I kan kontakte nærmeste FabLab eller MakerSpace.

Alternativt kan I sende jeres tegninger til Davinci 3D, hvor I kan få udarbejdet jeres tegning. Husk at få et pristilbud.

Se mere her:

GRATIS FORLØB