SØG BLANDT VORES 158 TILBUD

• rigsarkivet - Hvor-finder-du-Danmarkshistorien.jpg

Rigsarkivet - Hvor finder du Danmarkshistorien?

Kom på tur i Rigsarkivets magasiner. Her kan eleverne se, hvor kilderne til viden om Danmarkshistorien findes. I den forbindelse kigger vi nærmere på en beretning, fotos og en politirapport fra besættelsesårene 1940-45.

• islandsk-julenisse-2.jpg

Nordatlantens Brygge - DE 13 ISLANDSKE JULESVENDE

I november og december arbejder vi med islandske juletraditioner. Hør om den grusomme Grýla og hendes 13 sønner, de 13 julesvende og bag islandske julekager.

• Witch-scene2.jpg

Heksejagt – kildekritik og historiske problemstillinger

Tag eleverne med tilbage til Christian d. 4.s Danmark, hvor hekseafbrændingerne blomstrede. Men hvorfor var man egentligt bange for hekse og hvem blev anklaget for hekseri? Og findes der hekse i dag? Støv elevernes kildekritiske kompetencer af og giv dem mulighed for at arbejde med historiske problemstillinger.

Tilbud fra Ballerup Bibliotekerne

• Nordatlanten - stemningsfjaes-laaneord-960x370.jpg

Sprogene (Nordiske sprog – Nordatlantens stemmer)

Dansk, islandsk og færøsk er i samme sprogfamilie. I gamle dage talte vi det samme sprog i Danmark, på Færøerne og Island, men siden har sprogene udviklet sig til tre forskellige sprog. Gennem sprogøvelser og -lege undersøger vi færøsk og islandsk og sammenligner dem med dansk. Vi afprøver, om det er muligt at oversætte tekst fra færøsk til dansk, selvom man ikke taler færøsk.

• Nordatlanten - Kosmisk-Rum-og-nordiske-fortaellinger.jpg

Nordatlantens Brygge - Kosmisk Rum og nordiske fortællinger

Mystik, nordlys, havets dyb, himlens uendelighed… Fantasien sættes i sving, associationer vælter frem, og historier vækkes til live under besøget i den færøske kunstner Tróndur Paturssons installation "Kosmisk Rum".

• Nordatlanten - Kosmisk-Rum-og-nordiske-fortaellinger.jpg

Nordatlantens Brygge - Kosmisk Rum

"Kosmisk Rum" af den færøske kunstner Tróndur Patursson er en magisk verden af glas og spejle. Installationen er ramme om en rejse ind i den grønlandske verden af myter med et besøg hos Havets Moder. Besøget er inkl. arbejde i værksted.

• Nordatlanten - troldeskole_0.jpg

Nordatlantens Brygge - Den islandske troldeskole

Hvordan ser en islandsk trold ud? Hvad er hans livret? Og hvorfor er islandske trolde så gode venner med søpapegøjer? Besøg Den Islandske Troldeskole på Nordatlantens Brygge, og blive klogere på islandsk undergrund og overtro.

• Nordatleanten - faeroeernes-g-uld-960x370_1_0.jpg

Nordatlantens Brygge - Færøernes (G)uld

Med ulden som omdrejningspunkt fortæller vi en central del af Færøernes historie. Undervejs får eleverne næsen og fingrene i ulden og udforsker, hvad materialet kan, og hvordan det forarbejdes.

• Nordatlanten - Groenlandsk-hvalfangst.jpg

Nordatlantens Brygge - Grønlandsk hvalfangst

Pakhuset og tegneserien "Gaven" danner rammen omkring forløbet. I grupper diskuteres hvalfangstens betydning før og nu. "Gaven" omhandler grønlandsk hvalfangst og handel i 1700-tallet. Forløbet inkluderer arbejde i værksted, hvor tegneseriegenren er rammen omkring elevernes egen hvalfortælling eller hvaldiskussion.

• Nordatlanten - Myter-og-mundtlige-fortaellinger.jpg

Nordatlantens Brygge - Myter og mundtlige fortællinger

Hvad er myter, og hvilken kulturel betydning har myter haft i de nordatlantiske lande? Eleverne arbejder aktivt med myter og egne fortællinger. Undervisningsforløbet kan inddrages i dansk og billedkunst og kan tilpasses den enkelte gruppe efter aftale inden besøget. Forløbet kan f.eks. kombineres med genreforløb om myter og sagn, folkeeventyr og kunsteventyr.