Kultur 30 tilbud

• islandsk-julenisse-2.jpg

Nordatlantens Brygge - DE 13 ISLANDSKE JULESVENDE

I november og december arbejder vi med islandske juletraditioner. Hør om den grusomme Grýla og hendes 13 sønner, de 13 julesvende og bag islandske julekager.

• Witch-scene2.jpg

Heksejagt – kildekritik og historiske problemstillinger

Tag eleverne med tilbage til Christian d. 4.s Danmark, hvor hekseafbrændingerne blomstrede. Men hvorfor var man egentligt bange for hekse og hvem blev anklaget for hekseri? Og findes der hekse i dag? Støv elevernes kildekritiske kompetencer af og giv dem mulighed for at arbejde med historiske problemstillinger.

Tilbud fra Ballerup Bibliotekerne

• Nordatlanten - stemningsfjaes-laaneord-960x370.jpg

Sprogene (Nordiske sprog – Nordatlantens stemmer)

Dansk, islandsk og færøsk er i samme sprogfamilie. I gamle dage talte vi det samme sprog i Danmark, på Færøerne og Island, men siden har sprogene udviklet sig til tre forskellige sprog. Gennem sprogøvelser og -lege undersøger vi færøsk og islandsk og sammenligner dem med dansk. Vi afprøver, om det er muligt at oversætte tekst fra færøsk til dansk, selvom man ikke taler færøsk.

• Nordatlanten - Myter-og-mundtlige-fortaellinger.jpg

Nordatlantens Brygge - Myter og mundtlige fortællinger

Hvad er myter, og hvilken kulturel betydning har myter haft i de nordatlantiske lande? Eleverne arbejder aktivt med myter og egne fortællinger. Undervisningsforløbet kan inddrages i dansk og billedkunst og kan tilpasses den enkelte gruppe efter aftale inden besøget. Forløbet kan f.eks. kombineres med genreforløb om myter og sagn, folkeeventyr og kunsteventyr.

• Flugt og forfoelgelse  foer og nu.jpg

Flugt og forfølgelse - fortid og nutid

Forfølgelse har altid været et grundvilkår i jødernes historie. Hvad skyldes dette? Har vi lært af historien? Vi berører bl.a. antisemitismens udvikling, de danske og europæiske jøders vilkår og fordomme i dag.

• Dansk-joede-i-dag.jpg

Dansk jøde i dag?

Hvordan er det at være jøde i Danmark i dag? Kan man være både dansk og jøde? Er der udfordringer forbundet med at være jøde - hvilke? Hvordan takler jøderne de udfordringer?

• Danske-joeder-gennem-tiderne.jpg

Danske jøder gennem tiderne

I forløbet ser vi på, hvordan jøderne gennem tiden har bidraget til det omgivende danske samfund, og hvordan det danske samfund ligeledes har haft betydning for jødisk liv i Danmark.

• Joededom  religion og ritualer.jpg

Jødedom – religion og ritualer

Bliv klogere på den jødiske religion gennem religiøse genstande, skikke og ritualer. Hvordan adskiller jødedommen sig fra andre religioner?

• Groenland i dag (1).jpg

Grønlændernes land - Unge, sprog, identitet og uddannelse

Grønland er i dag en del af Rigsfællesskabet og har været en del af det danske rige i 300 år. I dette undervisningsforløb møder eleverne problemstillinger, der vedrører nationalitet, sprog, uddannelse og identitet. Vi snakker om landenes indbyrdes tilknytning til hinanden, hvordan dette påvirker vores samfund i dag, og hvilken indflydelse forskellige ændringer i landenes forhold kan have for fremtiden.

• isbjørn.jpg

Grønlands natur og dyreliv

Eleverne møder et lille stykke Grønland midt i København. Huset har de sidste 40 år været mødestedet for mange herboende fra Grønland og grønlandsinteresserede fra ind- og udland.